На думку мудреців Тибету, навіть однієї-двох чашок зеленого чаю, випитих протягом дня, достатньо для збереження бадьорості і продовження життя. Катехіни, що містяться в рослині, є антиоксидантами та уповільнюють старіння, мають протипухлинні властивості.
Але просто випити потрібну кількість чаю на день недостатньо. Важливо, щоб напій був приготовлений правильно. Адже надто слабкий настій без смаку, міцний — гірчить. У чаї, що остигнув, збільшується кількість гуаніну, здатного завдати організму шкоди.
Як правильно заварювати зелений чай і як його пити, читайте далі.
Тонкощі заварювання зеленого чаю
До якісної сировини не додаються ароматизатори. Винятком є натуральні квіти жасмину. Такий чай ніколи не фасується у пакетики. Щоб отримати максимум задоволення від аромату та смаку, при заварюванні важливо дотримуватися наступних рекомендацій.
Вода
Рідина з твердими домішками псує смак чаю. Для його заварювання використовують м'яку питну, фільтровану, джерельну воду. Звичайний водопровідний слід дати добре відстоятися. Для кип'ятіння води можна купити електрочайник . Вона має бути першого кипіння. Тому як тільки на поверхні з'являються невеликі бульбашки, прилад треба вимкнути.
Чай заливається водою, прогрітою лише до 80 градусів. Дайте чайнику постояти вимкненим 5-10 хвилин, щоб рідина злегка охолола.
Співвідношення води та чаю
Кількість чаю залежить від сорту. Пропорції виробники вказують на упаковці чи картках товару. На 100-250 мл рідини зазвичай використовується 4-8 г чаю.
Перший час із співвідношенням доведеться поекспериментувати. Але з часом ви зрозумієте, який сорт зеленого чаю вам підходить, як правильно заварювати його і наскільки довго наполягати. Адже кожен шанувальник напою по-своєму розуміє ідеальний смак.
Особливості заварювання
Глиняний, керамічний, фарфоровий або скляний заварник обдайте теплою водою. Засипте сухий чай і залийте його водою так, щоб рідина злегка покрила чаїнки. Перша протока потрібна для розпарювання чаїнок. Його не п'ють, тому воду одразу ж злийте.
Після додавання в заварник нової порції води посудину слід закрити кришкою і залишити в такому вигляді щонайменше на 15 секунд з урахуванням бажаної міцності. Далі чай можна розлити по чашках чи піалам.
Напій допускається заливати водою до 5-7 разів. З кожною протокою наполягати його треба довше і повністю зливати воду, щоб він не перезаварився і не почав гірчити.
Правила чаювання
Пити зелений чай можна лише свіжозавареним. Не можна давати йому остигати, а тим більше пити, коли на поверхні видніється плівка. Щоб чаювання принесло максимальне задоволення, використовуйте гарний посуд.