Де можна випити справжній китайський чай: путівник для гурмана

Що представляється, коли чуєш про чай з Піднебесної: імператорські палаци, чайна церемонія, душевна розмова і хвилини повної розслабленості. Сюди не вписується звична кухоль окропу з пакетиком, випита на бігу і похапцем.

Однак не варто спокушатися, що куплена в супермаркеті упаковка «мейд ін Чайна» гарантує насолоду смаком і ароматом оригінального китайського чаю. У 99% такої продукції використовуються барвники та штучні ароматизатори. Але як простому смертному скуштувати справжній напій? Не впадайте у відчай, чайні «гуру» - консультанти New Tea розповіли, як знайти «правильний» чай.

Визначаємо на око якість, смак і аромат

Знаючи професійні секрети, розрізнити вищий сорт і підробку неважко. Частина інформації чай «повідомить» ще до покупки. Іншими подробицями поділиться після заварювання.

Крок перший – вибираємо чай

  1. Де купити. Елітний чай у найближчому супермаркеті або продуктовому магазині не купиш. Як би продавці вас не намагалися переконати.

Оригінальний китайський продукт шукайте в спеціалізованих крамницях. У столиці - це чаевня нового формату New Tea. Плюси таких закладів: купили чай і відразу продегустували, визначивши якість продукції.

  1. Чайне листя. Акуратні, цільні листочки, без сухих гілок та трухи. Пил на дні пачки, банки і на долоні – ознака низькопробної продукції.
  2. Колір чаїнок. Відтінок залежить від сорту: чорно-коричневий Пу Ер, зелений Улун, червонуватий і рожевий трав'яний чай, сріблястий білий. Головне – однаковий колір чаїнок. Помітили відмінності, значить, порушена технологія або це «збірна солянка» з різних партій чаю.
  3. Сухе листя видають насичене пахощі. Не синтетичний ароматизатор, патріотично сльозу, а свіжий запах трав'яного напою.
  4. Ціна напою. Запам'ятайте: дешевий якісний чай – це «живий труп». Так не буває. Рідкісний напій цінується на рівні якості.

Ознайомиться з усіма видами китайського чаю від NewTea можна тут: http://newtea.ua/chay/strana-kitay

Наступний етап – дегустація

Заварюють китайський чай за правилами, щоб не знищити оригінальний смак і корисні якості.

Як проявляється чай з Китаю:

  1. Після того як злили з чайничка першу заварку, підніміть кришку і принюхайтесь. Китайці знають, що ефірні масла залишаються на кришечці і дають особливий аромат.
  2. Насичений, яскравий колір напою. Янтарний, медовий, прозорий або мутнуватий – визначається сортом чаю. Головне, без осаду на дні.
  3. Легкий смак і приємний післясмак. Гіркота, кислота, відчуття есенції у роті – «моветон» для оригінального чаю.

Улюблений напій імператорів вимагає шанобливого ставлення ще на етапі покупки чаю. Ставтеся до процесу вибору відповідально, і оригінальний Пу Ер або Улун розкриє неповторний смак.

 

Останні переглянуті
Топ товари