Що представляється, коли чуєш про чай з Піднебесної: імператорські палаци, чайна церемонія, душевна розмова і хвилини повної розслабленості. Сюди не вписується звична кухоль окропу з пакетиком, випита на бігу і похапцем.
Однак не варто спокушатися, що куплена в супермаркеті упаковка «мейд ін Чайна» гарантує насолоду смаком і ароматом оригінального китайського чаю. У 99% такої продукції використовуються барвники та штучні ароматизатори. Але як простому смертному скуштувати справжній напій? Не впадайте у відчай, чайні «гуру» - консультанти New Tea розповіли, як знайти «правильний» чай.
Визначаємо на око якість, смак і аромат
Знаючи професійні секрети, розрізнити вищий сорт і підробку неважко. Частина інформації чай «повідомить» ще до покупки. Іншими подробицями поділиться після заварювання.
Крок перший – вибираємо чай
- Де купити. Елітний чай у найближчому супермаркеті або продуктовому магазині не купиш. Як би продавці вас не намагалися переконати.
Оригінальний китайський продукт шукайте в спеціалізованих крамницях. У столиці - це чаевня нового формату New Tea. Плюси таких закладів: купили чай і відразу продегустували, визначивши якість продукції.
- Чайне листя. Акуратні, цільні листочки, без сухих гілок та трухи. Пил на дні пачки, банки і на долоні – ознака низькопробної продукції.
- Колір чаїнок. Відтінок залежить від сорту: чорно-коричневий Пу Ер, зелений Улун, червонуватий і рожевий трав'яний чай, сріблястий білий. Головне – однаковий колір чаїнок. Помітили відмінності, значить, порушена технологія або це «збірна солянка» з різних партій чаю.
- Сухе листя видають насичене пахощі. Не синтетичний ароматизатор, патріотично сльозу, а свіжий запах трав'яного напою.
- Ціна напою. Запам'ятайте: дешевий якісний чай – це «живий труп». Так не буває. Рідкісний напій цінується на рівні якості.
Ознайомиться з усіма видами китайського чаю від NewTea можна тут: http://newtea.ua/chay/strana-kitay
Наступний етап – дегустація
Заварюють китайський чай за правилами, щоб не знищити оригінальний смак і корисні якості.
Як проявляється чай з Китаю:
- Після того як злили з чайничка першу заварку, підніміть кришку і принюхайтесь. Китайці знають, що ефірні масла залишаються на кришечці і дають особливий аромат.
- Насичений, яскравий колір напою. Янтарний, медовий, прозорий або мутнуватий – визначається сортом чаю. Головне, без осаду на дні.
- Легкий смак і приємний післясмак. Гіркота, кислота, відчуття есенції у роті – «моветон» для оригінального чаю.
Улюблений напій імператорів вимагає шанобливого ставлення ще на етапі покупки чаю. Ставтеся до процесу вибору відповідально, і оригінальний Пу Ер або Улун розкриє неповторний смак.