ЧАЙ Дахунпао: цікаві факти

чай

Дахунпао (Да Хун Пао, ДХП, Великий Червоний Халат) користується особливою повагою у чайних гурманів. Це знаменитий китайський улун, унікальний у своєму роді. Вирощують його виключно в провінції Фуцзянь. Чайні плантації розміщені серед найкрасивіших пейзажів: високі гори, оповиті туманами, чисті струмки, м'яке сонячне світло.

За класифікацією Да Хун Пао відноситься до улунам, причому поряд з Ті Гуань Інь він вважається самим знаменитим з них. Улун – проміжну ланку між червоним чаєм, який в європейців називається чорним і зеленим. Дуже смачний, ароматний і корисний напій. Його важко порівнювати з чим-то, нічого подібного у світі немає.

Технологія виробництва Дахунпао

Перший урожай збирають навесні. Якщо це чай Дахунпао (див. http://taetea.com.ua/ulun-oolong/da-hun-pao-dahunpao) з гірських плантацій, листки зривають вручну. Потім їх складають в плетені кошики і спускають на мотузках. Після цього сировину очікує кілька трудомістких етапів обробки.

 

  • Провітрювання на свіжому повітрі.
  • Сушка у величезному циліндрі, куди безперервно подається гаряче повітря. Нагрівається він тільки на натуральних деревних вугіллях. За рахунок цього улун набуває приголомшливий глибокий аромат з копченими і димними нотками. Ще одна просушування необхідна для достатньої ферментації з «вбивством зелені».
  • Чайне листя дбайливо мнуть. Роблять це так, щоб виділився сік, але сам лист залишився цілим. В заварнику він повністю розкриється, дуже красиво.
  • Сировину розкладають на бамбукових підносах і дають ще вилежатися, потім цикл сушіння повторюють.
  • Листя сортують, відділяючи їх від черешків, і знову томят на вугіллі.

Щоб свежесорванный чайний лист перетворився в шикарний, дуже смачний Да Хун Пао, у майстра йде більше 10 годин праці. В цей час необхідно безперервно контролювати процес, стежити за доступом повітря, температурою, рівномірністю прогріву.

Спосіб виготовлення ДХП дуже витратний. Використовуються тільки природні матеріали. При сушці не застосовують електрика або газ. Тому чай виходить «з душею».

Смак справжнього Дахунпао

В інтернет-магазині китайського чаю taetea.com.ua зазначають, що смак цього улуна багато в чому залежить від сортності і технології. Якщо методика виготовлення була порушена, ДХП програє за смаковими характеристиками і впливу. Хоча ступінь обжарювання може бути різною, це нормально.

Еталонний смак Великого Червоного Халата насичений і багатогранний. Настій янтарно-коричневого кольору. В ароматі відчуваються нотки лісових горіхів, спека вугілля, шоколаду та затишній карамелі. У смаку легка копченость і фруктова солодкість, але без нудотності.

Да Хун Пао – чай, який варто спробувати. Навіть якщо ви далекі від китайської чайної культури, будете мати уявлення про напій, яким захоплювалися імператори.

Останні переглянуті
Топ товари